Ontbieding verhoor politie

Een 'ontbieding verhoor' is een brief die u van de politie ontvangt waarbij u wordt uitgenodigd voor een verhoor. Ontbieding is eigenlijk een uitnodiging, maar dan met meer druk. De politie eist in feite dat u zich op het politiebureau meldt voor een verhoor.

Ontbieding verhoor

Een ontbieding voor verhoor wil dus zeggen dat de politie u zich meldt voor het afleggen van een verklaring. U wordt verdacht van een bepaald strafbaar feit. Dit feit zal meestal in de brief van de politie vermeld staan. Het gebeurt ook wel eens dat u telefonisch wordt ontboden voor een verhoor, maar meestal volgt daarop al snel de schriftelijke ontbieding per brief.In het algemeen zult u na het verhoor gewoon weer weg kunnen. U wordt NIET aangehouden.

Ontbieding verhoor; verschijnen verplicht?

Bij een ontbieding verhoor bent u NIET verplicht om te verschijnen. Een ontbieding verhoor klinkt weliswaar dwingender dan een uitnodiging voor verhoor, maar zolang u niet bent aangehouden, kunt u niet worden verplicht om naar het politiebureau te gaan. U kunt immers niet worden verplicht om mee te werken aan uw veroordeling.

Wel loopt u bij niet verschijnen het risico dat de officier van justitie toestemming geeft voor een aanhouding buiten heterdaad en dat u dan op enig moment thuis kunt worden aangehouden. Soms is het daarom beter om wel te verschijnen wanneer u een ontbieding voor verhoor hebt gekregen, maar dit is altijd per zaak verschillend. Wilt u hier mee duidelijkheid over, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

> Meer informatie weigeren bij ontbieding verhoor

Ontbieding verhoor bij te hard rijden

Bij een snelheidsovertreding met meer dan 30 km/u, waarbij u niet bent staande gehouden, zult u een brief ontvangen van het CJIB ter kennisgeving van een strafbaar feit en ontbieding verhoor. In de brief wordt u gevraagd om telefonisch contact op te nemen met het CJIB voor het telefonisch afleggen van een verklaring. Het CJIB wil u horen over:

  • Wie de bestuurder was
  • Of het klopt dat u te hard hebt gereden
  • En zo ja, waarom u dat deed

Het is belangrijk dat u voor dit verhoor contact opneemt met een advocaat om uw verklaring te bespreken. De advocaat kan in sommige gevallen beter een schriftelijke verklaring voor u opstellen als reactie op de kennisgeving en de ontbieding voor verhoor.

> Meer informatie kennisgeving strafbaar feit en ontbieding verhoor bij te hard rijden

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden