Ontbieding verhoor politie

Een 'ontbieding verhoor' is een brief die u van de politie ontvangt waarbij u wordt uitgenodigd voor een verhoor. Ontbieding is eigenlijk een uitnodiging, maar dan met meer druk. De politie eist in feite dat u zich op het politiebureau meldt voor een verhoor.

Ontbieding verhoor

Een ontbieding voor verhoor wil dus zeggen dat de politie u zich meldt voor het afleggen van een verklaring. U wordt verdacht van een bepaald strafbaar feit. Dit feit zal meestal in de brief van de politie vermeld staan. Het gebeurt ook wel eens dat u telefonisch wordt ontboden voor een verhoor, maar meestal volgt daarop al snel de schriftelijke ontbieding per brief.In het algemeen zult u na het verhoor gewoon weer weg kunnen. U wordt NIET aangehouden.

Ontbieding verhoor; verschijnen verplicht?

Bij een ontbieding verhoor bent u NIET verplicht om te verschijnen. Een ontbieding verhoor klinkt weliswaar dwingender dan een uitnodiging voor verhoor, maar zolang u niet bent aangehouden, kunt u niet worden verplicht om naar het politiebureau te gaan. U kunt immers niet worden verplicht om mee te werken aan uw veroordeling.

Wel loopt u bij niet verschijnen het risico dat de officier van justitie toestemming geeft voor een aanhouding buiten heterdaad en dat u dan op enig moment thuis kunt worden aangehouden. Soms is het daarom beter om wel te verschijnen wanneer u een ontbieding voor verhoor hebt gekregen, maar dit is altijd per zaak verschillend. Wilt u hier mee duidelijkheid over, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

> Meer informatie weigeren bij ontbieding verhoor

Ontbieding verhoor bij te hard rijden

Bij een snelheidsovertreding met meer dan 30 km/u, waarbij u niet bent staande gehouden, zult u een brief ontvangen van het CJIB ter kennisgeving van een strafbaar feit en ontbieding verhoor. In de brief wordt u gevraagd om telefonisch contact op te nemen met het CJIB voor het telefonisch afleggen van een verklaring. Het CJIB wil u horen over:

  • Wie de bestuurder was
  • Of het klopt dat u te hard hebt gereden
  • En zo ja, waarom u dat deed

Het is belangrijk dat u voor dit verhoor contact opneemt met een advocaat om uw verklaring te bespreken. De advocaat kan in sommige gevallen beter een schriftelijke verklaring voor u opstellen als reactie op de kennisgeving en de ontbieding voor verhoor.

> Meer informatie kennisgeving strafbaar feit en ontbieding verhoor bij te hard rijden

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden