Voorbereiding politieverhoor

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op een politieverhoor. De meest voorkomende fout is dat men denkt dat ze toch niets hebben gedaan en daarom gewoon hun verhaal kunnen doen bij de politie. Ook onschuldige mensen kunnen later worden veroordeeld. De meeste gerechtelijke dwalingen komen voort uit politieverhoren waarbij een verdachte door de politie zodanig onder druk is gezet dat hij iets verklaart wat hij eigenlijk niet wilde.

Waarom voorbereiding politieverhoor?

Ook als u onschuldig bent, moet u zich goed voorbereiden op een politieverhoor. Als u wordt uitgenodigd voor een politieverhoor, wordt u beschouwd als een verdachte. Dit betekent dat er een redelijk vermoeden van schuld tegen u bestaat. Men denkt dus dat u wel schuldig bent, alleen moet de politie dat nog even zien te bewijzen. Dat bewijs willen ze leveren door uw verklaring en/of willen ze u confronteren met de bewijzen waarover ze beschikken. Pas hier dus voor op en bereid u goed voor op het verhoor.

Hoe voorbereiden politieverhoor?

Wij geven u een aantal tips hoe u zich het beste kunt voorbereiden op het politieverhoor.

1. Ga voor uzelf goed na waar het over gaat.

Als u niet weet, waar het over gaat, is het belangrijk dat u dit voor het politieverhoor weet te achterhalen. Daartoe kunt u contact opnemen met de politie, maar meestal zal de politie dit nog geheim voor u willen houden. De politie wil u namelijk tijdens het verhoor pas confronteren met hun bewijzen, zodat u dan als het ware wordt overvallen door de informatie en geen tijd hebt om hier over na te denken.
U kunt dan contact zoeken met een van onze advocaten. De advocaat kan een verzoek ex artikel 30 lid 1 Sv. indienen bij de officier van justitie. Als verdachte hebt u namelijk recht op kennisneming van de stukken. U kunt dat helaas niet zelf doen omdat u niet precies weet wat er allemaal in het verzoek moet komen te staan. Over het algemeen doen officieren ook nog redelijk moeilijk over het verstrekken van de processtukken voor een verhoor, dus het is niet enkel het indienen van een verzoek. Vaak leidt het tot de nodige discussie.

Daarnaast kunt u ook bij anderen informatie opvragen. Wellicht waren er ook getuigen die ook informatie kunnen verschaffen.

N.B. Ga niet met anderen bellen om te informeren wat anderen weten. Uw telefoon kan namelijk afgeluisterd worden. Alleen met een advocaat kunt u vrij bellen, omdat die belt met een beveiligde telefoonlijn.

2. Laat u adviseren door een advocaat

Neem altijd vooraf contact op met een advocaat en laat u adviseren over wat u wel en niet kunt verklaren. De advocaat kan u al snel enkele tips geven voor het verhoor. De advocaat legt u uit waar u precies verdacht van wordt, welke eisen daarvoor gelden en hoe u het beste daarop moet antwoorden.

U kunt ook zelf kijken waar het artikel over gaat dat u wordt verweten. Op Wetten.nl vindt u o.a. een overzicht van de in Nederland geldende strafbepalingen:

N.B. Ons advies blijft echter om eerst contact op te nemen met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Een eerste gesprek is overigens gratis en vrijblijvend.

3. Bestel informatiebrochure

Belangrijk is dat u precies weet wat u van het verhoor kunt verwachten, welke vragen er gesteld kunnen worden en hoe u daarop het beste op kunt antwoorden. Voor een groot aantal delicten hebben wij uitgebreide informatiebrochures opgesteld, die u zo online kunt downloaden. U ontvangt de brochure direct per e-mail.

Ons advies is om altijd de algemene informatiebrochure over het politieverhoor te bestellen, tezamen met de brochure over het betreffende feit waarvan u wordt verdacht.

> Meer informatie bestellen informatiebrochure politieverhoor

4. Bijstand advocaat

Het beste is natuurlijk als u zich laat bijstaan door een advocaat tijdens het verhoor. Wees niet bang dat dit heel duur is. Juist als u onschuldig bent of wanneer er een grote kans op een vrijspraak of sepot is, is het altijd verstandig om u te laten bijstaan door een advocaat. Met de juiste verdedigingsstrategie weet u zeker dat u niet veroordeeld zult worden. Bovendien kan de advocaat later een verzoek tot schadevergoeding voor u indienen bij de rechtbank als de zaak wordt geseponeerd of wanneer u wordt vrijgesproken. U krijgt dan uw geld weer terug.

5. Tips en trucs

Wij hebben zelf al enkele tips en trucs voor het politieverhoor op onze website geplaatst. Lees deze ter voorbereiding op het politieverhoor goed door.

> Tips en trucs ter voorbereiding op politieverhoor

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden