Beperkingen strafrecht

In het strafrecht kunnen ook beperkingen worden opgelegd aan een verdachte die in voorarrest zit. De beperkingen kunnen worden opgelegd vanaf de inverzekeringstelling en blijven er zolang opzitten als dat voor het onderzoek nodig is. 

Beperkende maatregelen

Er gelden verschillende soorten beperkingen:

  • Geen persoonlijk contact met medeverdachten
  • Geen brieven versturen naar anderen 
  • Geen telefonisch contact met anderen
  • Mediabeperkingen (geen tv of radio)

In alle gevallen gelden de beperkende maatregelen niet voor het contact met de advocaat. De verdachte heeft altijd vrij contact met zijn advocaat, ook als die in beperkingen zit. 

Beperkingen voor de verdachte

Wanneer een verdachte in beperkingen zit, is dit uitermate vervelend voor hem. Tijdens het verblijf op het politiebureau zal een verdachte weinig merken van de beperken, nu het regime op het politiebureau toch al beperkt is, maar eenmaal in een huis van bewaring zal de verdachte het verschil snel merken. Waar andere gedetineerden tijdens hun detentie contact met elkaar kunnen hebben, met elkaar kunnen sporten, eten e.d., is dat voor een verdachte in beperkingen niet toegestaan. De verdachte die in beperkingen zit, verblijft 23 uur per dag op zijn cel. Hij mag een uur alleen luchten. De verdachte wordt zo veel mogelijk geisoleerd gehouden van de medegedetineerden.

En zoals gezegd hebben de beperkingen ook tot gevolg dat de verdachte geen contact mag opnemen met de buitenwereld. Hij mag dus niet even zijn familie, vrienden of kennissen bellen om te vertellen waar hij zit, of om te vertellen hoe het met hem gaat. Alle contacten verlopen via de advocaat.

Beperkingen voor de advocaat

Ook de advocaat van de verdachte is gebonden aan de beperkingen die aan zijn client zijn opgelegd. Dit heeft tot gevolg dat de advocaat inhoudelijk niet over de zaak mag praten met de buitenwereld. De advocaat mag dan niet zeggen waarvan zijn client verdacht wordt en welke bewijzen er tegen hem liggen, of wanneer zijn client ongeveer vrij zal kunnen komen. Al deze vragen waarmee familieleden en vrienden vaak zitten, mag de advocaat dus helaas niet beantwoorden. 

Bezwaarschrift

Het is wel belangrijk dat de advocaat zo snel mogelijk bezwaar maakt tegen de beperkingen. Dit doet de advocaat door een bezwaarschrift in te dienen bij de rechtbank waar de zaak bekend is. Wij doen dit standaard direct nadat de beperkingen zijn opgelegd, juist omdat de emotionele en psychische gevolgen voor de verdachte in beperking groot zijn. Als gevolg van de strafzaak ondervindt de verdachte vaak al stress, en wanneer hij dan ook nog eens geen contact mag opnemen met zijn familie of vrienden, wordt de detentie extra zwaar.
Wij bellen bovendien standaard naar de officier van justitie om ook via die weg de beperkingen er zo snel mogelijk vanaf te krijgen. Het is belangrijk om de kwestie met de nodige frequentie onder de aandacht van de officier van justitie te brengen. 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden