Meer informatie "zwijgrecht" Archives - Politie verhoor https://politie-verhoor.nl/informatie-zwijgrecht/ Thu, 22 Jun 2017 14:34:28 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.7 Zwijgen bij aantreffen kort na de poging tot diefstal is niet verstandig! https://politie-verhoor.nl/zwijgen-aantreffen-kort-poging-tot-diefstal-is-verstandig/ https://politie-verhoor.nl/zwijgen-aantreffen-kort-poging-tot-diefstal-is-verstandig/#respond Thu, 22 Jun 2017 14:34:28 +0000 https://politie-verhoor.nl/?p=1092 Zwijgen is niet altijd verstandig. Als de verdachte zwijgt in een situatie die schreeuwt om een verklaring, moet die verklaring ook worden gegeven. Zo zagen we dat het zwijgen in de zaak HR 6 juni 2017, ECLI:NL:HR:2017:1020. In deze zaak werd de betrokkenheid van de verdachte aangenomen op basis van de korte tijdspanne tussen het […]

The post Zwijgen bij aantreffen kort na de poging tot diefstal is niet verstandig! appeared first on Politie verhoor.

]]>
Zwijgen is niet altijd verstandig. Als de verdachte zwijgt in een situatie die schreeuwt om een verklaring, moet die verklaring ook worden gegeven. Zo zagen we dat het zwijgen in de zaak HR 6 juni 2017, ECLI:NL:HR:2017:1020. In deze zaak werd de betrokkenheid van de verdachte aangenomen op basis van de korte tijdspanne tussen het moment van de melding en het moment van het aantreffen van de Opel Vectra met daarin de vier verdachten en de bij de inbraak gebruikte schroevendraaier. Pas ter terechtzitting in hoger beroep is de verdachte voor het eerst met de verklaring gekomen dat hij achter in de auto lag te slapen en om die reden geen wetenschap heeft van de poging tot woninginbraak. Het hof vond dit ongeloofwaardig en de Hoge Raad bevestigt dat de omstandigheden waaronder de verdachte was aangehouden voldoende bewijs kan opleveren voor diens betrokkenheid.

HR: In een geval als het onderhavige kan met betrekking tot de toedracht van de poging tot diefstal wel worden vastgesteld dat deze door “verenigde personen” is begaan, maar kan niet direct worden vastgesteld door wie precies. Indien in een dergelijk geval de verdachte zelf kort na de poging tot diefstal wordt aangetroffen in omstandigheden die op betrokkenheid bij het strafbare feit duiden, kan sprake zijn van een situatie waarin het uitblijven van een aannemelijke verklaring van de verdachte, van belang is voor de beantwoording van de vraag of het tenlastegelegde medeplegen kan worden bewezen (vgl. HR 5 juli 2015, ECLI:NL: HR:2016:1323).

In ECLI:NL:PHR:2017:133 heeft de A-G mr. Harteveld uiteengezet dat voor een bewezenverklaring van voltooide diefstal de aanwezigheid van gestolen goederen niet zonder meer toereikend is. Het komt aan op de omstandigheden van het geval HR 19 januari 2010, ECLI:NL:HR:2010:BK2880, NJ 2010/475 m.nt. Reijntjes).
Tijdsverloop tussen het strafbare feit en het aantreffen van de goederen bij de verdachte en het ontbreken van een aannemelijke verklaring daarvoor kunnen dan toereikend zijn. Een gat in de tijd van een week zal doorgaans te lang zijn. Vgl. HR 27 september 2011, ECLI:NL:HR:2011:BR1121 en 15 november 2016 (ECLI:NL:HR:2016:2589).
Aan het ontbreken van een dergelijke verklaring mag dus anders dan de steller van het middel kennelijk meent betekenis voor het bewijs worden toegekend ( Vgl. HR 3 februari 2015, ECLI:NL:HR:2015:202Van een ongeoorloofde inbreuk op het zwijgrecht is geen sprake).Bovendien geldt dat de rechter door de verklaring onaannemelijk te oordelen, in het algemeen geacht kan worden voldoende te hebben gereageerd op het door verdachte gepresenteerde alternatief. Als het alternatief stevig is onderbouwd, zal nadere motivering van de onaannemelijkheid aangewezen zijn.

In die situatie is er geen sprake van een ongeoorloofde inbreuk op het zwijgrecht (vlg o.a. HR 5 juli 2016, ECLI:NL:HR:2016:1315 en ECLI:NL:HR:2016:1323, NJ 2016/413 en 412, m.nt. N. Rozemond onder NJ 2016/420: “De omstandigheid dat de verdachte weigert een verklaring af te leggen of een bepaalde vraag te beantwoorden ter zake van het voorhanden hebben van de goederen kan op zichzelf, mede gelet op het bepaalde in art. 29, eerste lid, Sv, niet tot het bewijs bijdragen. Dat brengt echter niet mee dat de rechter, indien de verdachte voor zo’n omstandigheid die op zichzelf of in samenhang met de verdere inhoud van de bewijsmiddelen beschouwd redengevend kan worden geacht voor het bewijs van het aan hem tenlastegelegde feit, geen aannemelijke, die redengevendheid ontzenuwende, verklaring heeft gegeven, zulks niet in zijn overwegingen omtrent het gebezigde bewijsmateriaal zou mogen betrekken.”

The post Zwijgen bij aantreffen kort na de poging tot diefstal is niet verstandig! appeared first on Politie verhoor.

]]>
https://politie-verhoor.nl/zwijgen-aantreffen-kort-poging-tot-diefstal-is-verstandig/feed/ 0
Aangetroffen vingerafdruk is geen omstandigheid die schreeuwt om een verklaring https://politie-verhoor.nl/aangetroffen-vingerafdruk-is-geen-omstandigheid-schreeuwt-om-verklaring/ https://politie-verhoor.nl/aangetroffen-vingerafdruk-is-geen-omstandigheid-schreeuwt-om-verklaring/#respond Sun, 23 Oct 2016 17:30:58 +0000 https://politie-verhoor.nl/?p=1020 Het gerechtshof Den Haag heeft op 9 mei 2016 (ECLI:NL:GHDHA:2016:2972) geoordeeld dat het aantreffen van een vingerafdruk aan de buitenkant van een raam met braakschade op de begane grond van een huis dat direct aan het trottoir grenst geen omstandigheid is die ‘schreeuwt’ om een verklaring van de verdachte. Wanneer de verdachte dan blijft zwijgen, is […]

The post Aangetroffen vingerafdruk is geen omstandigheid die schreeuwt om een verklaring appeared first on Politie verhoor.

]]>
Het gerechtshof Den Haag heeft op 9 mei 2016 (ECLI:NL:GHDHA:2016:2972) geoordeeld dat het aantreffen van een vingerafdruk aan de buitenkant van een raam met braakschade op de begane grond van een huis dat direct aan het trottoir grenst geen omstandigheid is die ‘schreeuwt’ om een verklaring van de verdachte. Wanneer de verdachte dan blijft zwijgen, is dat geen reden om hem te veroordelen. Bijgevolg is aan het bewijsminimum niet voldaan.

Hof:

“Het hof is gelet op het bewijsmateriaal voor zover dat kan gelden als belastend voor de verdachte (een vingerafdruk, aangetroffen aan de buitenkant van een raam met braakschade op de begane grond van een huis dat direct aan het trottoir grenst) van oordeel dat er geen sprake is van een omstandigheid die ‘schreeuwt’ om eenverklaring van de verdachte. Bijgevolg is aan het bewijsminimum niet voldaan.

Naar het oordeel van het hof is derhalve niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen aan de verdachte is ten laste gelegd, zodat de verdachte daarvan behoort te worden vrijgesproken”

The post Aangetroffen vingerafdruk is geen omstandigheid die schreeuwt om een verklaring appeared first on Politie verhoor.

]]>
https://politie-verhoor.nl/aangetroffen-vingerafdruk-is-geen-omstandigheid-schreeuwt-om-verklaring/feed/ 0
Niet wijzen op zwijgrecht kan worden hersteld bij volgende verklaringen https://politie-verhoor.nl/niet-wijzen-op-zwijgrecht-kan-worden-hersteld-bij-volgende-verklaringen/ https://politie-verhoor.nl/niet-wijzen-op-zwijgrecht-kan-worden-hersteld-bij-volgende-verklaringen/#respond Mon, 16 May 2016 19:06:17 +0000 https://politie-verhoor.nl/?p=948 Wanneer de verdachte niet is gewezen op zijn zwijgrecht, levert dit een onherstelbaar vormverzuim op als bedoeld in artikel 359a Sv. Dit dient normaal gesproken te leiden tot bewijsuitsluiting, maar als de verdachte in een latere verklaringen, waarbij hij wel is gewezen op zijn zwijgrecht, gelijkluidend verklaard, geldt de bewijsuitsluiting niet voor die latere verklaringen. […]

The post Niet wijzen op zwijgrecht kan worden hersteld bij volgende verklaringen appeared first on Politie verhoor.

]]>
Wanneer de verdachte niet is gewezen op zijn zwijgrecht, levert dit een onherstelbaar vormverzuim op als bedoeld in artikel 359a Sv. Dit dient normaal gesproken te leiden tot bewijsuitsluiting, maar als de verdachte in een latere verklaringen, waarbij hij wel is gewezen op zijn zwijgrecht, gelijkluidend verklaard, geldt de bewijsuitsluiting niet voor die latere verklaringen. De verdachte kan in die gevallen beter zwijgen.

Dit volgt uit  HR 6 juli 2010, LJN BL5528, in welke uitspraak de Hoge Raad overwoog:
“Het Hof heeft de verklaring van de verdachte die hij heeft afgelegd zonder dat hij tevoren was gewezen op zijn zwijgrecht, als onrechtmatig verkregen aangemerkt en van het bewijs uitgesloten. Het oordeel van het Hof dat de nadien ten overstaan van de politie, de hulpofficier van justitie en de Rechter-Commissaris, afgelegde verklaringen van de verdachte die vóór de desbetreffende verhoren uitdrukkelijk op zijn zwijgrecht was gewezen, niet van het bewijs uitgesloten behoeven te worden, geeft geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting en is toereikend gemotiveerd, zodat het middel niet tot cassatie kan leiden.”

Soortgelijke uitspraken:

  • HR 24 februari 2004, LJN AO1830;
  • HR 26 januari 1988, LJN AD0157;
  • HR 22 september 1981, LJN AC7316;
  • HR 25 maart 1980, LJN AC6853;
  • HR 4 maart 1980, NJ 1980, 415 m.nt. ThWvV

The post Niet wijzen op zwijgrecht kan worden hersteld bij volgende verklaringen appeared first on Politie verhoor.

]]>
https://politie-verhoor.nl/niet-wijzen-op-zwijgrecht-kan-worden-hersteld-bij-volgende-verklaringen/feed/ 0
Zwijgen tijdens verhoor politie is verstandig https://politie-verhoor.nl/zwijgen-tijdens-verhoor-politie-is-verstandig/ https://politie-verhoor.nl/zwijgen-tijdens-verhoor-politie-is-verstandig/#respond Thu, 08 Oct 2015 09:03:59 +0000 https://politie-verhoor.nl/?p=881 Zwijgen tijdens uw verhoor bij de politie, kan dat in veel gevallen verstandig zijn. Of dat ook in uw situatie ook zo is, kunt u het beste vooraf bespreken met een gespecialiseerde advocaat. In ieder geval kan het zwijgen nooit als bewijs tegen u worden gebruikt, zoals ook nog eens wordt bevestigd in een uitspraak […]

The post Zwijgen tijdens verhoor politie is verstandig appeared first on Politie verhoor.

]]>
Zwijgen tijdens uw verhoor bij de politie, kan dat in veel gevallen verstandig zijn. Of dat ook in uw situatie ook zo is, kunt u het beste vooraf bespreken met een gespecialiseerde advocaat. In ieder geval kan het zwijgen nooit als bewijs tegen u worden gebruikt, zoals ook nog eens wordt bevestigd in een uitspraak van het gerechtshof Den Haag, van 7 oktober 2015,  ECLI:NL:GHDHA:2015:2775. Het hof oordeelde in die zaak als volgt:

“de verdachte (die een psychiatrische voorgeschiedenis heeft) heeft zich heel lang vooral op haar zwijgrecht beroepen en sterk wisselende verklaringen afgelegd. Dat laatste kan de rechter bij de vorming van zijn overtuiging betrekken, maar kan op zichzelf die overtuiging niet mede dragen – het is in juridische zin geen bewijsmiddel. Onder voorwaarden kan een bewijsconstructie echter wel mede berusten op door de rechter als kennelijk leugenachtig aangemerkte verklaringen, die naar zijn oordeel zijn afgelegd om de waarheid (dat de verdachte de dader is) te bemantelen. Van dergelijke leugenachtige verklaringen was naar het oordeel van de rechtbank in deze zaak sprake.”

Zwijgen

Wat is zwijgen nu precies en waar moet u allemaal over zwijgen? Zwijgen betekent heel simpel: geen verklaring afleggen. U mag helemaal niets verklaren tijdens het verhoor bij de politie. U mag dus ook niet antwoorden op de vraag hoe u zich voelt, wat de verdenking en het verblijf of het politiebureau met u doet, en waarom alleen maar wil zwijgen. De politie zal er alles aan proberen te doen om u toch aan het praten te krijgen, maar u moet blijven volhouden. Vertoon geen zwakte, en blijf in alle gevallen zwijgen. Praat met de politie ook niet over uw persoonlijke omstandigheden of over andere dingen die niets met de zaak te maken hebben. De politie wil op die manier toch informatie uit u halen. Door op alle vragen te zwijgen, voorkomt u dat u uzelf onnodig belast.

U mag alleen antwoorden:

“Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, of verkort “zwijgrecht”. Ook kunt u het simpeler zeggen: “ik zwijg”.

De politie zal echt aanhoudend vragen aan u blijven stellen. Zij hebben een heel verhoorplan om toch een verklaring bij u los te krijgen. Door vol te houden en steeds te blijven zwijgen, krijgen zij hun vragen niet beantwoord.

Toch verklaren

Slechts in bepaalde gevallen, is het toch verstandiger om te verklaren, maar dit is meer uitzondering dan regel. Of het in uw zaak verstandig is om te zwijgen of dat u beter een verklaring kunt afleggen, kunt u het beste vooraf met een advocaat bespreken. Als u bent uitgenodigd voor een verhoor bij de politie, hebben dit soort zaken altijd spoed. Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij zullen u verder adviseren.

The post Zwijgen tijdens verhoor politie is verstandig appeared first on Politie verhoor.

]]>
https://politie-verhoor.nl/zwijgen-tijdens-verhoor-politie-is-verstandig/feed/ 0